Σάββατο, 03 Δεκέμβριος 2016

ΕΝΟΣ ΚΑΚΟΥ, ΜΥΡΙΑ ΕΠΟΝΤΑΙ.

EnosKakouSm

Το AthensCon σας παρουσιάζει την έκθεση κόμικ-εικονογράφησης με τίτλο «Ενός Κακού, Μύρια Έπονται», που θα φιλοξενηθεί στο κλειστό γήπεδο TaeKwonDo στις 3-4 Δεκεμβρίου 2016. Εκκινώντας από την αρχαία ρήση του Σοφοκλή, οι καλλιτέχνες κλήθηκαν να διαπραγματευτούν την έννοια της εκδίκησης και της τιμωρίας, εξετάζοντας τις συνέπειες των πράξεων αυτών, σε μία έκθεση που επιχειρεί να σχολιάσει έντονα την σημερινή παγκόσμια πολιτική.

Oι αρχαίοι Έλληνες έθεσαν πριν από αιώνες τους ακρογωνιαίους λίθους της σημερινής δημοκρατίας, εξυμνώντας αρετές όπως η λογική, ο διάλογος και η ειρήνη. Στην εποχή μας η αυτοδικία έχει πρωταγωνιστικό ρόλο, με δεκάδες περιστατικά να συγκλονίζουν την υφήλιο και πρακτικές που ταιριάζουν στον σκοταδισμό, καθώς προάγουν τον εξευτελισμό της ανθρώπινης ζωής.

Πού καταλήγει όμως μία κοινωνία, όταν το συναίσθημα αρχίζει να κυριαρχεί επί της λογικής και ο πληγωμένος εγωισμός διεκδικεί την δικαίωση με αθέμιτα μέσα; Μία πανεπιστημιακή έρευνα του 2008, των Carlsmith, Wilson & Gilbert, έδειξε ότι η εμμονή με την εκδίκηση εμποδίζει τον άνθρωπο να εξελιχθεί και σε μια πληθώρα περιπτώσεων, το συναισθηματικό αντίκτυπο της πράξης παρασέρνει τον θύτη σε ένα φαύλο κύκλο, επιφέροντας αποτελέσματα αρνητικά και για τον ίδιο.

Οι Έλληνες σχεδιαστές κόμικ εξέτασαν το φαινόμενο, σχολίασαν τις συνέπειες της σκληρής πολιτικής που εφαρμόζουν οι κυβερνήσεις σήμερα και  καταδίκασαν τα φαινόμενα που οδηγούν στην αποξένωση και στην διαμάχη των λαών.  Εξάλλου, όπως είπε και ο Αριστοτέλης: «Ο καθένας μπορεί να θυμώσει, είναι εύκολο. Αλλά να θυμώσεις με το σωστό άνθρωπο, στο σωστό βαθμό, για το σωστό λόγο, τη σωστή στιγμή και με το σωστό τρόπο, αυτό δεν είναι καθόλου εύκολο».

Συμμετέχουν: Γιάννης Αντωνόπουλος, Βασίλης Γκογκτζιλάς, Γιώργος Γούσης, Βασίλης Ζήκος, Βάλια Καπάδαη, Βέρα Καρτάλου, Σταύρος Κιουτσιούκης, Μάνος Κοτσιφάκης, Μιχάλης Κουντούρης, ΚΥΡ, Άρης Λάμπος, Αλέξια Λουγιάκη, Χρήστος Μακροζαχόπουλος, Malk, Χαρίδημος Μπιτσακάκης, Κώστας Παντούλας, Σιαδώρα Παπαθεοδώρου, Γρηγόρης Σαντοριναίος, Κωνσταντίνος Σκλαβενίτης, Soloup, Σοφία Σπυρλιάρδου, Νικόλας Στεφαδούρος, Κωστής Τζωρτζακάκης, Γαβριήλ Τομπαλίδης, Μανώλης Φραγγίδης, Κώστας Φραγκιαδάκης

Επιμέλεια έκθεσης: Βέρα Καρτάλου
Σχεδιασμός παρουσίασης: Βέρα Καρτάλου, Ανδρέας Πεφάνης


facebook  twitter youtube